top of page

Verslag Aketi-reis maart 2019

 

 

Onze reis van begin februari moesten we drie weken uitstellen omdat de aanvraag van ons visum drie weken langer duurde dan de vorige keren. Congo neemt hiermee revanche tegen België dat voor enkele grote chefs van de Kabila regering geen visum geeft voor Belgie/Europa omwille van wangedrag.

 

Dinsdag 26 februari aankomst Kisangani. Veel valiezen met medicamenten, gerief voor de technische school, voetballen...... Een beetje moeilijk aan de douane maar met de hulp van onze partners, de proffen van de universiteit van Kisangani, komen we er door. Veel gepalaber en gezweet maar nog steeds zonder "pourboire" te betalen.

 

Enkele dagen voorbereiding in Kisangani : aankoop stoffen voor de schooluniformen, proviand voor onderweg, opladen van een "rizerie" die in Aketi de rijst moet ontpellen en meeting met Global om onze Internet verbinding in Aketi te verbeteren.

Op zaterdag 2 maart heel vroeg vertrek naar Aketi. We willen de reis in één dag doen, 450 km. De zandweg is droog, veel beter dan in het regenseizoen in september. Maar op veel plaatsen rijden we tussen gedroogde moddermuren, wat niet veel goeds belooft voor het regenseizoen. Er wordt gezegd dat er fondsen zijn vrijgemaakt door de wereldbank om de weg te herstellen.

maart 2019 afb 1.jpg

Het lukt, zaterdag avond laat aankomst in klooster van de zuster(s). Hartelijk welkom. Zondag mis. We worden vele malen verwelkomd.

 

 

Namiddag vergadering met ons team. Sinds vorig jaar geven we een kleine maandelijkse vergoeding aan zes lokale mensen die onze projecten opvolgen. Een gepensioneerde schooldirecteur die de kas houdt en tweewekelijks rapporteert, drie jongeren die de cybercafe leiden, de rubber organiseren en de sanitaire gebouwen moeten zetten. Een agronoom die ons adviseert voor de plantages en een vertegenwoordiger van de "société civile" die onze PR verzorgt.

maart 2019 afb 2.jpg

Samen beslissen we om op de vergadering met de directeurs, die maandag zal plaatsvinden, de volgende projecten voort te zetten : opnieuw bestelling van 40 schoolbanken, te produceren door de technische school, 300 schooluniformen te maken door het lokale atelier van Amada ( assocation des mamans de Aketi ), uitdelen van de voetballen en organiseren van de opvolging van de opleiding van de leraars door de professoren van Kisangani.

De varkenskwekerij heeft een moeilijke periode gehad met ziektes en sterfte, maar is opnieuw opgestart met goede evolutie. Ze hebben geleerd van hun fouten qua hygiëne. De kippenkwekerij is van de zusters overgenomen door onze agronoom die het veel beter aanpakt. De visvijvers zIjn een succes, we eten onze eerste eigengekweekte tilapia.

maart 2019 afb 3.jpg

Bezoek aan de 3 waterputten die uitstekend werken.

De nood aan drinkbaar water is van levensbelang, zeker in dit droogseizoen. De bevolking schuift 20 uur per dag aan om water te halen bij onze pompen.

Maandag vergadering met de 27 schooldirecteurs verloopt heel goed. Iedereen tevreden.

maart 2019 afb 4.jpg
maart 2019 afb 5.jpg

Namiddag bezoek aan het hospitaal. De dokters nemen heel dankbaar de medicamenten aan. We bezoeken de sanitaire installaties die "verbeterbaar" zijn. De zonnepanelen werken goed. Van de 12 batterijen zijn er nu na 2 jaar 4 batterijen die oververhit zijn en niet meer functioneren. We zullen nieuwe batterijen laten overkomen

maart 2019 afb 6.jpg

Dinsdag bezoek aan de cybercafe. Die wordt goed geleid maar we bespreken verbeteringen om de opleiding van leraars en leerlingen te organiseren. Meer en meer mensen van Aketi maken gebruik van onze Internet verbinding. We bespreken stricte regels in verband met het doorgeven van paswoorden om misbruik van downloaden van films door jongeren te voorkomen.

maart 2019 afb 7.jpg

Woensdag bespreking van het project rubber. In december werd 139 ton rubber die we vorig jaar kochten van de "saigneurs" naar Kinshasa gevoerd per boot via de rivier Itimbiri en verkocht op de wereldmarkt. Hoewel we nog een klein verlies maakten hebben we toch veel jobs gecreëerd en de koopkracht van veel werkers sterk verhoogd. Ook hebben we georganiseerd dat de boot die de rubber kwam halen in Aketi, zeven grote kisten heeft meegebracht naar Aketi met uitrusting voor het hospitaal zoals een echografie en consultatietafels en rolstoelen en veel schoolborden en veel tweedehandsfietsen.

maart 2019 afb 8.jpg
maart 2019 afb 9.jpg

Donderdag werd een vergadering georganiseerd met de lokale administratie, de sous chef en de commandant van de politie en andere notabelen. De chef zelf die nieuw is was niet in Aketi. Hoewel de staff ons goed gezind is, maakt hun chef moeilijkheden. Hij wil de verkoop van rubber zelf organiseren en eraan verdienen. We wachten af. 

maart 2019 afb 10.jpg

Donderdag bespraken we met ons team de twee nieuwe projecten : 7 nieuwe waterputten en drie sanitaire gebouwen.

Aan het bedrijf Sofoco dat de drie eerste waterputten heeft geïnstalleerd, gaven we een bestelling voor 7 nieuwe putten. In een eerste fase manuele putten die we nadien stapsgewijs kunnen uitrusten met een electrische pomp. De logistieke kost om de booruitrusting van Sofoco in Aketi te krijgen is enorm, daarom dat we ineens 7 putten laten boren.

Met onze fondsen en de matching Grant van de Lions International zullen we drie sanitaire gebouwen zetten. Een in de meisjesschool, een in een jongensschool en een opkalefatering van de sanitaire gebouwen in het hospitaal. Dit zijn modelprojecten om in de toekomst nog meerdere sanitaire gebouwen te zetten zoals op de markt en andere scholen.

 

Vrijdag terugreis naar Kisangani.

​​​​

In Kisangani ontmoetten we onze 7 ‘boursiers’, die daar aan de universiteit studeren.

maart 2019 afb 11.jpg
bottom of page