Het Hospitaal van Aketi

De Gebouwen van het hospitaal in Aketi zijn niet zo oud. 

De uitrusting

De uitrusting van het hele hospitaal is in erbarmelijke staat.

De operatietafel en de behandelingstafels voldoen zelfs niet aan de meest essentiële voorwaarden van higiëne.

in 2018 hebben we, aan de hand van een advertentie in een artsenkrant, een 5tal verrzorgingsbedden gekregen van vlaamse geneesheren, meestal geneesheren die op pensioen gingen. Dergelijke verzorgingstafels zijn enorm zwaar. Toch hebben we die kunnen verzamelen en met de hulp van           in grote houten kisten naar Aketi kunnen verschepen. Er zijn nog geen foto's van die tafels.

Het medisch team.

In het ziekenhuis ‘l’hôpital général de référence’ in Aketi werken 4 dokters. De hoofdgeneesheer van de zone is dokter Serge Nimo, die voor het ogenblik in Kinshasa studeert voor een 2-jarige ‘master in épidémiologie.

Er is dokter Rodrigue Kungu, hoofdgeneesheer, die een stage van 3 maanden Gynaecologie gaat doen in het ‘Panzi Hospitaal’ in Bukavu, waar dokter Denis Mukwege werkt. Dr Mukwege heeft een Nobel Prijs gekregen voor zijn werk met verkrachte vrouwen.....’l’homme qui repare les femmes’. Deze stage wordt betaald door vzwAketi.

Dan is er nog dr Willy Emaly en dr Destin Pero.

Telkens we naar Aketi gaan, 2x per jaar, nemen we 3 tot 4 valiezen medicamenten mee. De dokters en de patiënten zijn er heel blij mee.

Nadat we 24 zonnepanelen legden op het dak van het ziekenhuis heeft men er licht en electriciteit.

   Vzw   Aketi       Kapucinessenstraat  5   2000  Antwerpen   Belgium         

                            tel :  0486311691        email : emielpeeters@yahoo.com 

                                         ondernemingsnummer  0628844169