top of page

Bericht uit Aketi 30 januari 2016

 

Morgen trekken we de brousse in 450km in één trek....aan 40/ 50 km per uur....
Het wordt een expeditie. .....


Ik stuur foto's van onze jeep, zo vlug we Internet hebben, hopelijk volgende dinsdagavond....????
Onze jeep is een echte sterke 4x4, die ook door het water kan rijden. We zitten er met 8 man in. We zitten op 2 lange banken, dus geen kussens enz......en op een baan vol putten en bulten.....dat wordt schuddebollen geblazen.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de jeep, boven op het dak, alle materiaal van Global o.a. een schotelatenne, een 6/7 grote jerrykans met 'carburant' want op onze reis is er geen naftstation, onze valiezen, voorraad o.a. Waterflessen, WC papier, sardienen, nestcafé, suiker, poedermelk.....daar over een 'bache'......... In de valiezen 5 laptops, zaagmachine, boormachine, dompelpomp, 30m waterspuitbuis, beamer, WC bril, 6 voetballen, en nog veel klein gerief zoals schroevendraaiers, nagels allerlei, tangen.....
Dit gerief is o.a. voor de technische school, want die hebben bijna niets.

In Aketi gaan we licht vinden bij de nonnekens, in en rondom de scholen, bij de pastoor en in de kerk.....een kleine anecdote:
Met kerstmis was er een nachtmis geweest met volle licht en alle mensen van Aketi waren super gelukkig, het was meer dan 20 jaar geleden dat ze een mis met licht hadden mee gemaakt.......

 

De zonnepanelen werken dus heel goed. Om die in Aketi te krijgen vanuit Bumba, waar ze met de boot aankwamen na maanden onderweg geweest te zijn, is er heldenwerk verricht. ......teveel om per email te versturen...

Bericht uit Aketi: 3 februari 2016

Vandaag hebben we voor het internetlokaal regels opgesteld: elke 2 uren wordt er een scholing gegeven door een toekomstige prof die met ons vanuit Kisangani is meegereisd. Hij projecteert alles via de beamer op de muur en stap voor stap moeten de aanwezigen per 2 achter de 5 computers hem nadoen.....De computers zijn allemaal in het frans......het is ongelooflijk, vanaf deze morgen elke 2 uren zijn ze daar, ook de directeurs van de scholen, de nonnen, de onderwijzers......ze hebben zich ingeschreven en 'Trésor' doet het schitterend.....ça marche....😜😀
 

Wij wandelen vandaag door een klein stukje van Aketi.....iedereen is heeeeel vriendelijk. De proffen zijn voor 2 dagen naar Buta en ook de Jeep is weg, maar het is fijn om wat meer te verkennen.
 

De professoren gaven al enkele keren een presentatie over een porcherie, een kippencultuur en piscicultuur. Er zijn al mensen die willen starten met deze dingen en de curé gaat alles voorzien...eten, mais, materiaal ....en dat kan bij hem gekocht worden......dus commerce op komst en........eten.....!!!!!!


Wij maken het heel goed. Het was vandaag bloedheet en we hebben wat gerust, maar ge weet hé Miel, we zijn altijd omringd en begeleid door honderd kinderen, maar dat is fijn.

Basis: electriciteit voor velen, drinkbaar water voor heel veel mensen, naaimachines voor de mamans en schoolbanken voor de schoolkinderen, werkmateriaal voor de technische school.
Extra: internet, opening naar de wereld.

 

Tweede fase: porcherie, piscicultuur en kippenkwekerij.....iedereen krijgt starthulp, door lessen en financieel, maar ze hebben zelf de verantwoordelijkheid.
Derde fase: de plantages.....opkuisen, uitbaten en werk geven...

 

De kinderen die naar school gaan hebben een uniform, blauwe rok of broek en een witte bloes. Er zijn nog vele kinderen die niet naar school gaan met kleren aan die wij nog niet in de vuilbak vinden........

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morgen bezoeken we het hospitaal.

Jeep/ ambulance staat kapot voor de deur, een generator die veeeeel kost aan carburant (alles moet hier ingevoerd worden) en ook stilvalt....hopelijk niet midden een operatie, want dan moeten ze met een pillicht verder werken...
Misschien......voor later een fase 4...

 

Bericht uit Aketi     30 januari 2016

 

Met die jeep hebben ze de zonnepanelen gehaald, dat was een goede beslissing ,  want ze zaten op de terugweg van Bumba met heel die lading zonnepanelen op het dak van de jeep, de helft van de jeep nog volgeladen met materiaal, Danadu en Guy op één bankje geplet naast de chauffeur, vanachter in de jeep, achter alle materiaal, de curé en Richard......

 

De weg naar Bumba is barslecht, ze hebben door water gereden zodat het water aan de voorruit stond.......ongelooflijk, daarna hebben ze alles aan de school uitgeladen met de hulp van zelfs de Chef d'Aketi....en zijn teruggereden naar Bumba om de ingenieurs te halen die hun vliegtuig op enkele seconden gemist hadden.....enz........ik vertel nog meer in geuren en kleuren later.......maar toch nog ff.....ze hebben de nachtmis met kerstmis met veeeeeeel volk in volle licht gevierd.......iedereen stralend......dat was meer dan 20 jaar geleden.

 

Het nog niet geinstalleerd zijn van de waterputten is een desillusie, maar ja........alles komt wel OK?

Bericht uit Aketi 1 februari 2016

 

Vandaag hebben we de dompelpomp bij de nonnen geinstalleerd. Ze moeten met een emmer aan een stok vele emmers bovenhalen voor de WC, de douchen, de was ( alles met de hand) de tuin en de bloemen te begieten en nu kunnen ze dat doen met alleen een spuitdarm....

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Ook de boor en de elektrische zaag hadden succes bij de directeur van de technische school. Nu kunnen ze de 70 banken maken die we bestelden. De andere banken hadden we moeten kopen in Kisangani, omdat de technische school alleen 2 oude handzagen had.
 

We hebben het hier heeel druk, praten met iedereen, aanmoedigen, waarderen wat er gebeurt, aan de veeeeeeeleeeee kinderen handjes geven, tijdens de dag is het heel warm, maar droog en goed te verdragen, niet te rap lopen...
 

Deze vooravond hebben we al een presentatie gegeven over kippen kweken, porcherie, piscicultuur, in het internet lokaal, via hun laptop en de beamer die we meebrachten........
 

Morgen wordt het druk en spannend om de vele internet studenten te kanaliseren op de 5 laptops, ....


Twee jonge mannen wandelen de hele nacht rond het gebouw om de zonnepanelen en morgen de laptops te bewaken, naast de 'sentinel' met zijn machete die ook altijd waakt.

Weer een druk programma......
In de voormiddag gingen de mannen ....dat zijn ze allemaal behalve ik, diep in het oerwoud naar een plantage......


Daar bezochten zij een plantage van veeeele hectaren, helemaal verwaarloosd, de machines er nog in.....Die plantage moet opgekuist worden en daarna uitgebaat worden.....zodat de mensen die erin werken  betaald worden en iets kunnen verdienen.

 

Ik bleef over en was 'chef' van het internetlokaal. Samen met enkele 'mannen' ronselde ik een tafel bij de curé, een kast bij de curé en een tafel bij de nonnen. Ondertussen werkten de installateurs hard, samen met altijd een 7 á 8 jonge mannen, om de kabels aan de muur te hangen enz......iedereen werkte door tot 2.30pm.

 

 

 

In de namiddag was het internetlokaal klaar voor de leergierigen. De 5 laptops werden geconnecteerd. Er was veel interesse, veel enthousiasme, iedereen wilde een email leren schrijven en we werkten heel hard samen.


We hebben nog enkele dagen.
De voetballen gaan we morgen brengen naar de jongensschool.....


En....Miel ik heb nog geen maniok gegeten, alhoewel het elke dag op het menu staat.....lust ik echt niet.... Het eten is trouwens heeeeeel sober, maar dat is niet zo belangrijk. Wij zijn veeeeel te fel bedorven allemaal.

Deze morgen wandelden we weer eens door het stadje. Dat is hier een paradijsje geweest, maar na 40 a 50 jaar is alles ingezakt, vernield, verroest.....zooooo spijtig....


We bezochten het ziekenhuis en maakten kennis met de 2 dokters. De toestand daar is om te wenen.....kijk naar de foto's.....verroeste bevallingstafels, amper lopend water, want dat moet met de generator gehaald worden uit een kleine watertoren, maar de generator kost heeeeel veel aan carburant en ze hebben GEEN geld. De dokters waren al 3 maanden NIET betaald. De patienten kunnen niet betalen. De vrouwen wachten te lang om te bevallen omdat het geld zou kosten....we spreken van enkele dollars.....en gaan dood....heel hoog kindersterfte van ondervoeding..........schrijnend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soms moet men opereren met pillichten.....
De dokter smeekte ons bijna om hulp....zonnepanelen, zodat ze verlost zouden zijn van die dure generator.

 

Zo'n wandeling door het stadje doet ons een beetje bekender maken en opent meer deuren......want de jongeren weten allemaal dat er internet is. Wij proberen hen aan te spreken. De lessen gaan trouwens goed door. Trésor is onvermoeibaar, hij neemt geen tijd om te eten. Ik moet het hem elke keer zeggen. De mensen staan met hun schriftje te wachten op de volgende sessie.

 

Wij gingen ook naar de 'Chapelle Berthold' waar ze (hopelijk) volgende week een tweede waterput met drinkbaar water gaan boren. Die Chapelle is gelegen midden vele hutjes en veeeeel mensen. Wij duimen ervoor dat SOFOCO er vlug en goed geraakt, want Aketi is moeilijk te bereiken.

 

Dat water is broodnoodzakelijk......!!!!!!!!!!!!!!!!!

Een beetje uitleg over onze voedselprojecten!

 

De 3 projecten worden uitgevoerd door telkens  een groep o.l.v. een persoon.

 

Ze krijgen van ons startgeld om materiaal te kopen. Daarvoor hebben ze een plan moeten indienen. De professoren hebben hierin vooral de leiding. Er werden al verschillende 'Beamer-sessies' gegeven met veel uitleg in ons internetlokaal.

 

De porcherie bv moet een betonnen vloer hebben, de 6 varkens moeten telkens met een bakstenen muurtje van elkaar gescheiden zijn, 3 aan 3, met een afvoergoot in het midden. De varkens moeten elke dag gewassen worden en al hun vuil komt dan in die goot en loopt naar buiten.....bemesting.... De varkens mogen alleen eten wat voorgeschreven is.....dus gezonde dikke varkens, om te verkopen.

 

Hier eten ze alleen vlees  op feestdagen, maar er wordt ook gedacht aan het bewaren van vlees in een frigo.....(voorlopig nog een beetje utopisch, geen electriciteit...)

 

De persoon die het project uitvoert wordt betaald voor zijn werk, maar de opbrengst is voor re-investering en voor de gemeenschap. Hij dient ook als een voorbeeld voor andere kandidaten. Hij moet verslag uitbrengen via ons internet. Ook het schrijnend tekort aan vlees helpen we oplossen want zelfs de apen in het oerwoud hier in de omtrek, zijn bijna allemaal opgegeten.

 

Gisteren hebben we, hier bij de nonnen, geit gegeten, die zijn er nog genoeg, maar ze zijn mager, en ze melken doen ze hier niet, dus geen geitenkaas.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de piscicultuur gebruiken we dezelfde methode, creuser un étang, .......etc....

 

De kippen zullen gekweekt worden volgens de methode van de proffen. zodat ze gezond zijn en dik worden.

 

Het gaat lukken. Deze projecten hebben een voorbeeldfunctie. Op onze weg van Kisangani tot Aketi moest onze chauffeur dikwijls remmen voor een varken dat de baan over rende....die lopen hier los, zijn mager en eten alles ook slechte dingen zodat ze ziek worden.

 

Ons 'internetcafé' loopt als een trein. Trésor werkt de hele dag van 's morgens voor 8.00u tot 's avonds 22.30u . Soms eet hij alleen pas dan, koud, ...... De 3 'assistenten', jonge mannen, die we uitgekozen hebben en betalen, en die het internetcafé verder gaan beheren doen heel goed hun best. We gaan ook met hen blijven emailen en op de hoogte blijven.

Volgende week gaan er klassen komen en één van onze jonge mannen, Manaci, gaat het werk van toekomstige prof. Trésor verder zetten en les geven. Hij heeft heel de week meermaals per dag kunnen zien en leren.
De aansluiting met de satelliet kost maandelijks veel geld. Wij betalen voorlopig nog, maar we zoeken uit hoe ze zichzelf gaan kunnen in stand houden....  .straks vergadering.

 

Ook een vergadering met de voedsel programmamensen staat weer op het programma en later op de dag gesprek met de plantages-uitbaters.....

Justine en de "association des mamans pour le dévelop pement d'Aketi", de mamans, die van ons 7 naaimachines kregen, maken kleren en doen al commerce...

Morgen vertrekken wij weer richting Kisangani.

bottom of page